Tietoa ihottumasta

Ei pelkkä iho-ongelma


 

Causes of Eczema

Kärsitkö ihoärsytyksestä, ihon punoituksesta, kutinasta, hilseilystä, ihottumasta tai kuivasta ihosta?

Jos vastasit kyllä, kärsit ihottumasta. Ihottuma on tulehdus, jonka puhkeamista edistää ihon luonnollisen suojan vaurioituminen. Se voi puhjeta mm. ihon kuivuessa tai altistuessa allergeenille. Useimmat ihmiset kärsivät ihottumasta joskus elämänsä aikana. Ihottuman oireet ja syyt vaihtelevat.

Atooppinen ihottuma on yleinen iho-ongelma, joka ilmenee ihon kuivuutena, punoituksena ja kutinana. Alle vuoden iässä iho-ongelmat alkavat poskista ja vaippa-alueelta. Kahden vuoden iässä ihottuma on useimmiten kyynär- tai polvitaipeissa. Atooppista ihottumaa kutsutaankin esiintymispaikan mukaan maitoruveksi tai taiveihottumaksi.

Käsi-ihottuma voidaan jakaa ärsytys- ja allergiseen kosketusihottumaan. Ärsytyskosketusihottuma voi alkaa ihoa ärsyttävien aineiden (kuten saippuan, pesuaineen tai liuotinaineen) ahkerasta käytöstä. Se saattaa syntyä kylmyydelle tai kulumiselle altistumisesta. Ihottuman paraneminen voi kestää useita kuukausia ja ihon vastustuskyky säilyy alentuneena jonkin aikaa.

Allerginen kosketusihottuma syntyy, kun altistuu aineelle, jolle on allerginen (esimerkiksi nikkeli, kromi, kumi, erilaiset säilöntäaineet tai hajusteet).

Ihottuman tarkkaa syytä ei tunneta, mutta perinnölliset seikat ja ympäristö vaikuttavat sen syntyyn. Voit ennaltaehkäistä ihottuman uusiutumista noudattamalla tiettyjä suosituksia ja tekemällä muutoksia arkeen tai työhön.

 

Ihottumaan ei ole parannuskeinoa, mutta se voidaan pitää hallinnassa!