Tietoa rosaceasta


 

Rosacea on useimmiten keski-ikäisten naisten ja miesten sairaus. Naisilla on kolme kertaa suurempi riski sairastua.

Faktat

  • Couperosaihoksi kutsutaan helposti punoittavaa ihoa, joka lopulta jää pysyvästi punoittavaksi nenän, poskien ja/tai leuan alueelta. Couperosa on kosmeettinen termi. Lääkärin määrityksen mukaan couperosa on lieväoireinen rosacea.
  • Käytännössä rosaceasta eli ruusufinnistä puhutaan, kun couperosa-alueelle alkaa ilmestyä finnin näköisiä näppylöitä. Näin ei onneksi tapahdu läheskään kaikille, jotka kärsivät couperosasta. Harvoin rosacea kehittyy ns. rinofyymaksi, jossa nenän talirauhaset suurentuvat ja nenä paksuuntuu ja muuttuu kuhmuraiseksi.
  • Yksi kymmenestä kärsii rosaceasta, mutta harvat tietävät, että sairautta voidaan hoitaa.
  • Rosacean tarkkaa syytä ei tunneta, mutta tiedetään, että jotkin seikat pahentavat oireita. Niitä ovat muun muassa UV-säteily, stressi, alkoholi ja mausteinen ruoka.

Syyt

Couperosaa ja rosaceaa voivat pahentaa ja sen voivat laukaista niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät. Esimerkiksi jotkut lääkkeet, auringon UV-säteily, sopimattomat kosmetiikkatuotteet, lämpö, kylmyys, tuuli, mausteinen ruoka, alkoholi ja uupumus voivat pahentaa oireita tai laukaista ne. Oireita laukaisevat ja pahentavat tekijät vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti.
Joskus rosacea tai couperosa ovat vähäoireisia tai täysin oireettomia useita kuukausia ja aktivoituvat taas yhtäkkiä.

Oireet

Rosacea muistuttaa tuttua teini-iän aknea, mutta eroaa siitä monin tavoin. Sekä akne että rosacea saattavat aiheuttaa ihoon punaisia kyhmyjä ja jopa märkärakkuloita. Rosacean näppylät ovat erilaiset kuin aknen, eikä rosaceassa esiinny mustapäitä. Rosaceaa esiintyy kasvojen keskiosassa, kun aknea esiintyy koko kasvoissa ja usein myös rinnassa ja selässä. Näillä sairauksilla ei ole yhteyttä toisiinsa.
Rosaceapotilas kärsii aluksi epämääräisestä punoituksesta, lehahtelevasta couperostasta. Ajan myötä iholle syntyy näkyviä punoittavia pintaverisuonia, jotka tekevät potilaalle pysyvästi punaiset posket ja/tai punaisen nenän. Monet yhdistävät tämän virheellisesti alkoholin liikakäyttöön, mikä saattaa nolostuttaa ja tuskastuttaa sosiaalisissa tilanteissa. Vaikeat rosacea-oireet saattavat aiheuttaa muhkuraisen ja möykkyisen nenän, niin sanotun rinofyyman, joka johtuu talirauhasten voimakkaasta kasvusta.